Kooperatifçilik Otobüsü Sakarya'da.

23 Ekim 2020

Ticaret Bakanlığı kooperatifçiliği tanıtmak için Sakarya’da…
 
Ticaret Bakanlığı 2020 yılında başlattığı, Kooperatifçilik Otobüsü olarak adlandırılan Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi kapsamında bir hafta boyunca Sakarya’da kooperatifçiliği anlatacak, kooperatif kurmak isteyen girişimcilere rehberlik edecek.

Programın açılışı Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ali Coşkun Konferans Salonu’nda Ticaret Bakanlığı, Sakarya Valiliği ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi kapsamında geldiği Sakarya’da, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın selamlarını ileterek konuşmasına başladı. Bakanlığın kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için sürdürdüğü çalışmaları anlatan Erkan, Sakarya’da kadın girişimi ve kooperatifçilik potansiyelinin önemine değinerek, bu ziyaretten beklentilerinin yüksek olduğunu söyledi.

Bugüne kadar Adana, Antalya, Kayseri, Nevşehir, Malatya ve Aksaray illerinin ziyaret edildiğini belirten Erkan, Sakarya’da Karasu, Serdivan, Geyve ve Hendek ilçelerine de gideceklerini ve buralarda sivil toplum örgütleri, kamu kurumları ve vatandaşlarla buluşup tanıtım ve bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini ifade etti.

Geçmiş yıllarda Sosyal Kooperatif Treni Projesi kapsamında 18 ilde sosyal ekonominin lokomotifi olan sosyal kooperatifçiliğin tanıtılması ve bu alandaki farkındalığın artırılması için çalışmalar yapıldığını belirten Erkan, bu etkinliklerle çocuklara, gençlere ve girişimcilere ufuk açıcı eğitimler verildiğini, dezavantajlı sosyal gruplarının istihdamını ve sosyal hizmetlerin daha etkin bir biçimde yürütülmesini sosyal kooperatifler yoluyla hedeflediklerini kaydetti.
 
Ülkemizde kadın girişimi kooperatiflerinin sayısının hızla artmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Genel Müdür Erkan, Temmuz ayında hayata geçen Kooperatifçilik Destek Programı (KOOPDES) hakkında da bilgi verdi. 81 ilde Ticaret İl Müdürlükleri tarafından başvuruların alınmaya başlandığı destek programından öncelikli olarak kadın kooperatiflerinin yararlanacağını, bu desteğin kadın kooperatiflerine çok büyük katkı sağlayacağını belirten Erkan, kooperatiflerin ekipman alımlarında, sergi, fuar gibi hizmet alımlarında ve projeler için nitelikli personel alımlarında desteklerden yararlanabileceğini bildirdi.

Geçen yıl 3. Türkiye Kooperatifler Fuarı’nı Bakanlık olarak başarıyla hayata geçirdiklerini belirten ERKAN, Eylül ayında yapılacak 4. Türkiye Kooperatifler Fuarı ile ülke genelindeki kooperatiflere desteklerini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Kooperatifçilik Sektör Analizi Projesi ile kooperatifçilik sektörü üzerinde detaylı bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren ERKAN, kooperatifçiliğin daha iyi noktalara gelmesi için kamu-üniversite-özel tüm alanlarda gerekli araştırmaları yaptıklarını ifade etti.

Programın açılışı TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zehra Dirim, TESKOMB Sakarya Bölge Birliği Başkanı Ali Yılmaz, Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek ve Vali Yardımcısı Ömer Bedrettin Sağsöz’ün konuşmalarıyla devam etti. Ardından, Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi ile Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) tanıtıldı, üç kadın kooperatifine berat takdimi yapıldı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Fuaye alanında stant açan kadın kooperatiflerinin sergisi ve Kooperatifçilik Otobüsünün ziyaretiyle program sona erdi.

Kooperatifçilik otobüsü kapsamında Sakarya ilimiz Serdivan, Karasu, Geyve ve Hendek ilçeleri ziyaret edilerek programlarda kooperatifçilik ve koop-des projesi hakkında bilgiler verildi.