İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticaret Hakkında Bilgiler

01 Ağustos 2023

İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticaretinde İş Yeri Ruhsat ve Uygunluk Belgesi Getirme Şartı Taahhütnamesi için TIKLAYINIZ.


İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITLARI TİCARETİ YETKİ BELGESİ İÇİN ARANAN ŞARTLAR:

1Adli Sicil Belgesi,
2-Meslek odasına kayıtlı olunması,
3-Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,
*Meslek odası ve *vergi kayıtları ile *işyeri açma ve çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması,
*İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerini, ticaret şirketleri ve diğer tüzel kişi tacirler ile şubelerde ise bu faaliyetleri yürüten yetkili temsilcileri,
4- En az Lise mezunu olması,
 (15/08/2020 tarihinden önce ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunanlar lise mezuniyeti şartından muaftır.
5-Mesleki Yeterlilik Belgesi -Seviye 5 sahibi olması,
6-İşyeri açma ve çalışma ruhsatının bulunması,
* 31 Temmuz 2024 tarihine kadar (14 Ağustos 2020 tarihinden önce faaliyetine başlayan)  Ruhsatı olmayan işletmeler söz konusu taahhütnameyi Kaşe- İmza yapmak kaydıyla İETTS sistemimizde bulunan '' Taahhüt Belgesi Ekle'' bölümüne yüklenmesi gerekmektedir.

ÖNEMLİ NOT:
***09/06/2020 tarihinden önce işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alanlar, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikteki ilgili işyeri şartlarını haiz olduğunu gösteren belgeyi  ilgili belediyeden alarak ticaret il müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir.
***Başvurular ietts.gtb.gov.tr internet adresinden e-devlet şifresi ile yapılacaktır.
***Şahsen Ticaret İl Müdürlüğüne müracaat gerekmemektedir.


   İkinci el taşıt satışlarında Resmi Gazete' de yayımlanan 15.08.2020 tarih 31214 sayılı yönetmeliğe istinaden yeni dönem başlamıştır. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar PEKCAN' ın konuyla ilgili açıklamalarını okumak  için TIKLAYINIZ.

15.08.2020 Tarih 31214 sayılı Yönetmelik için  TIKLAYINIZ.
  Yeni yönetmelik hakkında sıkça sorulan sorulara ulaşmak için TIKLAYINIZ.